Kwasy tłuszczowe to produkty niezbędne dla zdrowia - odpowiadają bowiem między innymi za regulowanie procesów fizjologicznych, takich jak transport tłuszczów, krzepliwość krwi czy wsparcie układu immunologicznego. Wśród kwasów tłuszczowych wyróżniamy trzy rodziny: Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Wszystkie one powinny być dostarczane do organizmu w odpowiednich proporcjach za pomocą pożywienia. Nie wytwarzamy ich bowiem samodzielnie. W tym tekście skupimy się na występowaniu i właściwościach kwasów tłuszczowych Omega-6.
Omega-6 - występowanie
Kwasy Omega-6 należą do grona tak zwanych NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych), które - w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych - mają wyjątkowo pozytywne działanie na organizm ludzki. Między innymi obniżają poziom złego cholesterolu, wspierają układ immunologiczny, wpływają pozytywnie na układ krążenia, a także wspomagają proces leczenia zaburzeń gospodarki hormonalnej. Dlatego dostarczanie ich do organizmu jest niezwykle ważne.
Kwasy Omega-6 znajdziemy przede wszystkim w produktach roślinnych. Między innymi:
- oleju słonecznikowym,
- oleju rzepakowym,
- oleju kukurydzianym,
- oleju sezamowym,
- oleju z pestek winogron,
- oleju sojowym,
- oleju arachidowym,
- oleju kokosowym,
- oliwie z oliwek,
- awokado,
- pestkach dyni,
- pestkach słonecznika,
- orzechach ziemnych,
- migdałach,
- słoneczniku.
To także składowa margaryny, która produkowana jest z tłuszczów roślinnych. Należy jednak pamiętać, że spożywanie jej po obróbce termicznej (na przykład smażeniu) niweluje dużą część kwasów tłuszczowych Omega-6.
Kwasy Omega-6 nie powinny być jednak przyjmowane w nadmiarze. Zalecane są proporcje przyjmowania kwasów Omega-3 do Omega-6 od 1:2 do 1:5. Długotrwały nadmiar tych drugich może bowiem powodować w organizmie produkcję związków prozapalnych, co z kolei jest przyczyną zachwiań równowagi immunologicznej. Ich działanie jest zatem odwrotne od zamierzonego. Dlatego należy pamiętać, by zachować równowagę pomiędzy spożyciem wszystkich kwasów tłuszczowych.
Omega-6 - wpływ na zdrowie
Jak już wspomnieliśmy, kwasy Omega-6 wspierają układ immunologiczny i usprawniają pracę układu krwionośnego. Jednak to nie wszystko. Są także bardzo ważnym składnikiem błon komórkowych, a nawet stanowią swojego rodzaju barierę przed rozwojem stanu zapalnego w organizmie.
Wspierają także walkę z takimi chorobami jak:
- cukrzyca,
- osteoporoza,
- nadciśnienie tętnicze,
- podwyższony cholesterol,
- alergie.
To wszystko dzieje się jednak pod warunkiem, iż w organizmie zostanie zachowana równowaga między kwasami tłuszczowymi.