Gdyby nie kwasy tłuszczowe omega-9, wiele z naszych narządów nie mogłoby prawidłowo funkcjonować. Zalicza się je z tego powodu do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a to z kolei oznacza, że nasz organizm jest w stanie wytwarzać je wyłącznie w towarzystwie innych związków, które są mu dostarczane z zewnątrz.
Kwasy te budzą jednak coraz większe zainteresowanie przede wszystkim z uwagi na właściwości prozdrowotne, jakimi się charakteryzują. Są niezawodne, gdy konieczne staje się regulowanie cholesterolu, poprawiają trawienie, a do tego zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych.
Charakterystyka kwasów omega-9
Nazwa kwasów omega-9 nie jest przypadkowa nawiązując przede wszystkim do ich budowy chemicznej. Ta charakteryzuje się tym, że ich ostatnie podwójne wiązanie jest zlokalizowane przy dziewiątym licząc od końca atomie węgla na łańcuchu węglowym. Ludzkie organizm nie ma możliwości samodzielnego syntezowania ani kwasów omega-3, ani omega-6. Jeśli jednak zadbamy o ich odpowiednią suplementację, z pewnością uda się nam zainicjowanie procesów pozwalających na wytwarzanie kwasów omega-9. Jeśli jednak mamy do czynienia z osobami starszymi oraz tymi, które zmagają się z problemami z wątrobą, nie da się ukryć, że dostarczane z zewnątrz dodatkowe dawki tego kwasu będą mile widziane przez organizm.
W poszukiwaniu kwasów omega-9
W pewnych warunkach kwasy tłuszczowe omega-9 rzeczywiście mogą być wytwarzane przez ludzki organizm. Nie oznacza to jednak, że odpowiednia dieta pozwalająca na ich uzupełnianie nie okaże się korzystna z naszego punktu widzenia. Wśród produktów, które spożywamy, powinny więc znaleźć się między innymi: gorczyca, rzepak, oliwki, awokado, migdały i siemię lniane, doskonale sprawdza się przy tym również olej z pestek dyni i olej z czarnuszki. Kwasy te można znaleźć także w sardynkach i tuńczyku, w tranie, a nawet w smalcu. Znakomicie sprawdzają się także specjalne preparaty takie, jak Eliksir Zdrowia z kompozycją aż trzech kwasów tłuszczowych zwracający na siebie uwagę między innymi dlatego, że działa kompleksowo.
Jak kwasy tłuszczowe omega-9 wpływają na nasze zdrowie?
Zdecydowana większość osób mających kiedykolwiek kontakt z kwasami tłuszczowymi omega-9 zdaje sobie sprawę przede wszystkim na ich zbawienny wpływ na stan serca. Rzeczywiście, są one w stanie obniżyć poziom tak zwanego złego cholesterolu we krwi, mogą przy tym również regulować ciśnienie tętnicze, co ma bezpośredni wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Nie wolno zapominać i o tym, że wspierają one cały układ trawienny.